Bryssel Turist Guide

Mechelen i Belgien

Mechelen som också ligger i Flandern är en stad som passar väldigt bra för barnfamiljer.
Det är också i Mechelen som alla klockspelare får sin utbildning, det finns nämligen klockor överallt i staden. Mechelen är också känt för sin möbel- och tapetindustri och sin handel med grönsaker.

Den första tiden som Mechelen blomstrade under var den tidiga medeltiden. staden kunde, tack vare sin industri kring textil och kläder behålla sin position. Positionen kunde dessutom förstärkas under 1506 när Margaret av Österrike blev regent i Nederländerna. Hon valde då Bryssel som sin regeringsstad. Däremot kom det en viss nedgångstid när Margaret dog, men den stoppades ganska snart igen då Mechelen år 1559 blev ärkebiskopssäte. Än idag har ärkebiskopen sitt säte i Mechelen.

I Mechelen kan man uppleva många olika byggnader och monument som vittar om stadens strålande förflutna. Idag är Mechelen däremot en stilla och rofylld stad som lockar många familjer på semester eller weekend. Eftersom Mechelen ligger så nära Bryssel har staden fått ta emot en mängd olika företag vilket har gör att det har blivit en modern stad som lever i nuet. Mechelen har även ett väldigt bra motor- och järnvägsnät som har bidraget till denna modernitet.

Vi nämnde i början att Mechelen passar utmärkt för familjer med barn. Det finns nämligen en hel del aktiviteter för de mindre, och äldre barnen också för den delen.
Bland annat kan man besöka ett av de bästa leksaksmuseerna i Europa. Museet består av tre våningar som berättar om leksakernas historia.
Det finns en utsällning som alltid är den samma, och så finns det flera utställningar som skiftar innehåll lite då och då. Utställningen bringar fram en hel del minnen hos både föräldrar, barn och även mor- och farföräldrar.

Har man varit på leksaksmuseet kan det tänkas vara skoj att kanske gå och titta på lite djur. Djurparken Planckendael i Mechelen är en fantastisk djurpark där man kan titta på djur från alla världens olika delar. Det djurparken är mest stolt över är sin bonoboer, de som är människans närmaste släktingar i djurriket.
Vill man göra sitt besök på djurparken extra ordinärt kan man ta en båt från Mechelen. Båtarna ligger på floden som man hittar bakom centralstationen i staden.

är en annan väldigt trevlig upplevelse för både barnen och deras föräldrar. Techonopolis låter sina besökare experimentera med teknologi och vetenskap. Som besökare kan man bland annat testa att köra gokart med fyrkantiga hjul, flyga flygplan, springa i kapp med ett får eller ligga på en säng av spikar. På Technopolis är barnen, och även föräldrarna till en viss del, aktiva och lär sig väldigt mycket nya saker genom lek. Det blir garanterat en trevlig upplevelse för hela familjen.