Bryssel Turist Guide

Mat och dryck i Bryssel

Belgarna har en viss förkärlek till både mat och dryck vilket gör att gorumetälskare verkligen trivs i Bryssel och Belgien. Den förkärlek som brysselborna har till sin mat gör att man som gäst kan förvänta sig enastående måltider på nästan alla restauranger till och med på kaféer där man oftas tar en enklare macka eller liknande.
Anledningen, och hemligheten så klart, bakom den fantastisk maten är den mångfald av produkter som landet har. Även deras skaparglädje och den stolhet de innehar när de serverar sin goda mat.
De belgiska invånarna menar själva att de serverar fransk mat men med tyska portioner.

Belgien är väldigt känt för sina musslor med pommes frites som är en viss nationalrätt. Dessutom är det våfflor, öl, choklad, ost och grönsaker så som sparris, endive och brysselkål som också räknas som delikatesser.
Andra nationalrätter är köttstuvning med pommes frites och sallad, sparris med skirat smör och hårdkokt ägg, tomater fyllda med räkor och Waterzooi som är kyckling eller fisk i tunn gräddsoppa.

Belgisk öl

Ölen är också något som alla belgare och brysslebor är väldigt stolta över. Det finns över 300 olika sorter. De stora bryggerijättarna har verkligen gett de lokala bryggerierna en hård kamp i sin överlevnad på marknaden. Men ju mer populärt det har blivit att njuta av speciella ölsorter så går det bättre och bättre för de loka bryggerierna.
När man beställer eller köper öl så serveras varje ölsort i sitt speciella ölglas.

I mer än 2000 år har ölen flamländarna haft ölen som sin favoritdryck. Redan när romarna fanns i regionen där Bryssel ligger nu bryggde man öl. Även medeltida munkar drack öl. De hade dessutom i uppgift att bjuda på mat och dryck när det kom pilgrimer eller tiggare. Ibland hade de oturen att inte ha något rent vatten och då kom de på att de kunde koka vattnet och brygga öl istället, vilket smakade godare än smutsigt vatten.
Än idag brygger man öl innanför klostermurarna i Flandern. Det öl som räknas som det bästa i Flanderna är det som kommer från just munkar. Det finns även andra kloster som inte själva brygger öl längre, men de har istället ingått ett avtal med bryggerier så att de använder klostrets namn som varumärke.

Från allra första början var det kvinnorna i hemmen som bryggde ölen. Men på 1100-talet blev ölbryggning ett populärt yrke tack vare att bryggarna etablerade sina bryggerier. Bryggarna blev maktfulla medborgare som fortsatte att vara respekterade under flera hundra år. Det var ofta borgmästaren som var bryggaren i samhället.

I Belgien idag finns det cirka 113 olika bryggerier, de allra flesta ligger dock i Flandern och har marknadsfört sig i utlandet den senaste tiden vilket har lett till att en tredjedel av all framställning av öl går till export.
Det som gör det flamländska ölet så speciellt är de olika jäsningsmetoderna som används. Överjäsning, spontanjäsning, blandad jäsning och underjäsning gör att det skapas olika sorters öl under varje jäsningsmetod.
I Bryssel finns det en hel del olika bryggerier man kan besöka för att se hur det går till att producera det fantastiska ölet.
Ta kontakt med turistinformationen när du är i Bryssel så kan de vägleda dig till ett bryggeri som tar emot besökare.

Belgisk choklad

Självklart så kan man testa på Belgisk Choklad när man är i Bryssel. Och kanske även testa på att äta jordgubbar tillsammans med chokladen.Det förhöjer smaken enligt många.

Jordgubbar och Choklad i Bryssel