Bryssel Turist Guide

Manneken Pis i Bryssel

Manneken Pis, eller den kissande pojken, i Bryssel är en stadssymbol för Bryssel kan man nästan säga. De flesta som åker till Bryssel tar sig till denna lilla bronsstaty för att fotografera. Och utan att ljuga skulle vi kunna säga att det är den mest fotograferade statyn i världen.

Manneken Pis i Bryssel

Enligt legenden sägs det att en man år 1619 fick i uppdrag att göra en bronsstaty som skulle föreställa en pojke som blev räddad ur en brand genom att kissa. Resultatet blev Manneken Pis. Den staty vi ser idag är däremot en kopia som gjordes år 1817.
Manneken Pis hittar man bara en liten bit ifrån det medeltida torget Grand Place i Bryssel. Runt omkring torget finns det massor med souvenirbutiker där man kan köpa repliker av den kissande pojken.
Vid vissa högtider i staden får Manneken Pis kläder på sig. Det kan vara allt från folkdräkt och uniform till tomtedräkt och annat. I stadsmuseet i Bryssel finns de flera hundra kostymer som man sytt upp hittills.

De flesta fotografier av Manneken Pis är tagna på ett sådant sätt att man lätt tror att statyn är minst en meter hög. Meni själva verket är den bara 60 cm hög. Något som kan ses som en besvikelse av många turister som kommer för att fotografera pojken. Under september månad arrangeras en festival till den kissande pojkens ära. Den firas då med en stor parad med festliga former. Ett spektakel man inte bör missa egentligen.