Bryssel Turist Guide

Leuven i Belgien

Leuven är en trevlig liten universitetsstad bara 30 minuters resa från Bryssel och flygplatsen. Hit åker många på en weekend då staden lämpar sig väldigt bra till det.
Det som Leuven framförallt är känt för är det katolska universitetet och sitt rådhus, som är en byggnad man absolut inte får missa att besöka eftersom den är helt enastående.


Leuven i Belgien

Ett område i Leuven som är ett måste att besöka är Beginergården. Det har rötter ända bak till 1600-talet och är även uppsatt på UNSECO:s världsarvslista. Beginergården kan ses som en stad i själva staden. Förr var det bara beginer som bodde där men nu är det bara studenter och vissa lärare som undervisar på universitetet.
Leuven är också väldigt känt för sina olika evenemang som arrangeras årligen. Bland annat den stora musikfestivalen Beleuvenissen som arrangeras varje sommar.

Det första bevis på att Leuven ens fanns med på världskartan är redan från 800-talet. Staden utvecklades dock ganska sent, trots att den har en väldigt bra placering vid floden Dijle. Inte förrän under 1000- och 1100-talet byggdes stadsmuren och de första kyrkorna i staden.
Under andra världskriget blev de flesta historiska byggnaderna i Leuven förstörda, men de återuppbyggdes igen efter krigets slut. Många av byggnaderna ser faktiskt exakt likadana ut som de gjorde innan kriget. Och det är tack vare att de gamla ritningarna fanns bevarade.
Idag är Leuven en stolt stad med många traditioner. Det är och en stad med en blomstranden handel och god infrastruktur. Dessutom kan staden skryta med två stycken ölbryggerier.