Bryssel Turist Guide

Laken - det kungliga området

Strax utanför Bryssels centrum hittar man kommunen Laken. Namnet kommer från det germanska ordet lacha eller lache som betyder sjö. Leopold II hade en dröm om att ett område i Bryssel skulle få samma betydelse för staden som Triumfbågen har för Paris. Planerna höll dock inte riktigt. Idag är däremot Laken en av de populäraste stadsdelarna som ligger utanför Bryssel att bo i. Och det beror väldigt mycket på att kommunikationenra mellan Laken och centrum är så pass bra som de är.

I Laken kan man däremot söta på Den Kungliga familjen som har sitt slott där. Slottet, som ligger mitt i en grönskande park, byggdes år 1784. Tyvärr kan man inte besöka slottet, utan man får nöja sig med att titta på det genom en stor gallergrind. Däremot kan man besöka en del av det kungliga drivhuset som slottet består av.
Även Drottning Elisabeths arbetsrum och stallet som byggdes i början på 1900-talet står till förfogande för besök.
Till Laken är det möjligt att ta sig med bil då det ligger utanför ringvägen.

Onze-Lieve-Vrouw-van-Laken kyrkan

Onze-Lieve-Vrouw-van-Laken kyrkan ligger ett par kilometer från Lakenområdet mot Bryssel. Här hittar man det kungliga Kapellet och den Kungliga Kryptan. Efter drottning Louise-Maries önskan byggdes kyrkan år 1872. Hon var då gift med Kung Leopold I och önskade att bli begrav i Laken.
På kyrkogården kan man beskåda rester från en annan kyrka som stod på exakt samma plats som den nuvarande. På kyrkogården finns även gravar till några av belgiens statsöverhuvud och deras respektive. Även medlemmar av den kunkliga familjen ligger begravda här.