Bryssel Turist Guide

Grand Place i Bryssel

Grand Place är ett senmedeltida torg i Bryssel. Ett väldigt vackert sådant. Det anses dessutom vara världens vackraste torg, och hamnade på UNESCOS världsarvslista 1998. Det är ett torg med en fantastisk arkitektur och med det tillhörande stadshuset från 1455 samt de fina gillehusen och patricierpalatsen från 1600-talet så känns det som om man åker tillbaka till sagornas värld.

Grand Place i Bryssel 1695 attackerade franska styrkor platsen vilket ledde till att en stor brand utbröt och de flesta av husen förstördes. Målet med attacken var egentligen stadshuset men det lyckades stå nästintill orört, medans de andra husen jämnades med marken. Det tog endast fyra år att bygga upp de fallna husen, och än idag står de kvar.

Grand Place är inte bara en sevärdhet. Det är också ett väldigt trevligt ställe att slå sig ner och ta det lite lugnt. Runt om hela torget finns det mängder med belgiska brasserier och restauranger. De flesta med uteserveringar så att man kan njuta av omgivningen när man sitter och tar sin svalkande öl.
Kan man, bör man parera in sin resa till Bryssel den 15 augusti vartannat år. Då kan man nämligen få beskåda en stor blomstermatta i mitten av torget. 1 miljon begonior på en yta av 18000 kvadratmeter skapar en härligt mönster i olika färger. En fantastisk syn som är svår att förklara.
I december kan man även få uppleva den årliga julmarknaden i Bryssel och vid Grand Place.