Bryssel Turist Guide

Gent i Belgien

Gent är en stad i Belgien som har massor att bjuda på. Det är en sprudlande stad av kultur av olika slag. Gammalt och nytt går hand i hand i denna spännande stad. Det finns något som passar alla oavsett ålder och intresse.

Gent är den stad i Belgien som har flest historiska monument. En hel del av dessa monument står till och med på UNESCO:s världsarvslista. En rundvandring i staden Gent är som en resa genom historien.
Trots alla dessa kulturella ting är staden även väldigt modern med ett livligt handelsliv och många företag. Staden har verkligen hängt med i utvecklingen. Och det är just denna blandning av nutig och dåtid som gör att staden är så spännande och att de som bor i Gent är så stolta över sina rötter.

I Gent kan man njuta av mer än bara historiska monument och ett livligt handelsliv. I Gent kan man även njuta av fantastisk mat. Det finns nämligen cirka 350 stycken restauranger som serverar ett stort urval av kulinariska rätter. Folk menar att det är i Gent som den gastronomiska kulturen har sitt högsäte, och det är svårt att säga emot.
Under 1500-talet blev Gent den rikaste staden i Europa och det var tack vare handeln av textil och ull. För att allra bäst upptäcka staden Gent och vad den har att erbjuda idag bör man ta en båttur på kanalerna. Efter båtturen har man fått en ganska bra överblick av vad som finns i staden och då kan det vara läge att angöra den till fots.
Då kan man ta sig tid till att besöka de många olika sevärdheterna som finns i staden. Bland annat klocktornet med sitt klockspel som består av 43 klockor. På tornets topp kan man beskåda en gyllene drake som vaktar Gent mot djävlar.

Gravensteen är en imponerande borg med en tillhörande vallgrav. Den byggdes år 1180 av Filip av Alsace. De dåtida grevarna av Flandern regerade på sin tid just från Gravensteen. När grevarna efter ett antal år lämnader borgen använde man den till andra saker, bland annat som bomullsfabrik, domstol och fängelse. Idag är den dock ett museum för tortyroffer där man visar på vilka metoder som användes för att få in de som var laglösa på rätt väg igen.

Det finns även en hel del kyrkor i Gent att besöka. Till exempel Sint-Baafs Katedralen där Karl V år 1500 döptes.

Gents är även en universitetsstad vilket innebär att det finns en hel del saker för ungdomar att hitta på.