Bryssel Turist Guide

Bryssel för turister

I Bryssel bor det cirka 950 000 invånare, 90 procent av dessa är katoliker. Av dessa 950 000 invånare är nästan 250 000 utländska medborgare som jobbar på NATO:s eller EU:s högkvarter som ligger just i Bryssel. Det är nästan en fjärdedel av invånarna i staden. Ganska häpnadsväckande.
Människorna i Bryssel är väldigt trevliga och levnadsglada. Det ordnas ofta festivaler och andra evenemang som har något form av historiskt tema. Konst är något annat som gör Bryssel attraktivt. Det finns många verka konsthistoriska legender så som Bruegel, Cranach och Rubens.
Bara två mil från Bryssel ligger Waterloo. Det slagfält där man till slut lyckades stoppa Napoleon. Waterloo är ett tecken på att Bryssel är centrum för kampen om makten i Europa.


Väderkvarn i Belgien

Den officiella valutan i Bryssel är euro. Det har det varit sedan 1 januari 2002. Vill du ha reda på den dagsaktuella valutan kan du alltid besöka forex hemsida på internet.

Bryssel är ett flerspråkigt land där man i huvudsak talar flamländska och fanska. I ett begränsat område talar man dessutom tyska. Majoriteten av Bryssels invånare talar franska, nästan 75 procent. Skyltarna på gatorna i Bryssel är däremot på både fanska och flamländska vilket kan verka en aning rörigt om man aldrig varit i Bryssel förr. Däremot har man inga som helst problem med att göra sig förstådd på engelska.

I Bryssel behövs det ingen adapter om man ska använda sina egna elektriska saker i uttagen i Bryssel, de har nämligen samma uttag som i Sverige, 220 V. även GSM-nätet fungerar utmärkt vilket innebär att den mobil och det simkort man har hemma i Sverige funkar bra i Byssel. Värt att tänka på är att kostaden däremot är mycket högre än hemma.

Affärerna i Bryssel har ungefär samma öppettider som vi är vana vid hemma i Sverige. Måndag till lördag har de öppet mellan 9-18. Vissa affärer håller däremot stängt på måndagar och har istället öppet på söndagar. Bankerna har också samma öppettider som här hemma, måndag till torsdag 9-15 och fredagar 9-16.
I stadshuset på Grand Place hittar du en otroligt bra turistinformation. Personalen är jättetrevliga och de pratar väldigt bra engelska. Dessutom är det väldigt kunniga om sitt Bryssel och dess omgivningar. De tipsar dig gärna om olika sevärdheter, konserter och rundturer. De kan även hjälpa dig med eventuella hotellbokningar om det skulle behövas. Som turist i Bryssel finns det vissa saker man inte bör missa. Bland annat får man inte undgå den fantastiska gourmetmaten. Det finns mängder med trevliga restauranger och krogar som serverar väldigt bra mat. Däremot bör man vara uppmärksam på var det är turistanpassat. Där är det visserligen trevligt men det är relativt dyrt. Försök istället finna de ställen dit brysselborna själva går.
Ett annat måste är det Belgiska ölmuseet på Grand Place 10. Här får du veta hur det går till att framställa det goda belgiska ölet.
Även shoppingen i Bryssel är något utöver det vanliga. Shoppa belgisk choklad, handarbete, kläder och skor. Ja, shoppa i princip vad du vill.