Bryssel Turist Guide

Belgisk choklad

Belgisk choklad är något som säkerligen inte någon har kunnat undgå att höra talas om. Genom åren har Belgien och dess invånare blivit allt mer kända för sin fantastiska choklad.
De belgiska chokladpralinerna kan man köpa var som helst i hela Belgien, men även på många andra ställen i världen. Det som gör den belgiska choklade så populär är för att man använda speciellt utvalda kakaobönor vilka även mals efter speciellt utvalda metoder. Det som även gör den belgiska chokladen så populär är för att de som tillverkar den har tillgång till riktigt kakaofett.

Choladens historia

Belgisk ChokladInte förrän runt 1700-talet blev choklad, och kakaobönan en populär godsak i Belgien. Det är förhållandevis sent om man jämför med Italien, Frankrike och Spanien. Innan chokladen hade spridit sig till Spanien användes den bara som en kryddad dryck för krigare. Människorna i Spanien tyckte mycket om drycken, men för att göra den sötare och mildare tillsatte man vanilj och rörsocker. På den tiden var choklad bara en modedryck och var reserverad för aristokrain.
För att få tag på choklad var man tvungen att gå till apoteket, vilka var de enda som tillhandhöll det. Inte förrän i mitten av 1800-talet blev choklad en dryck även för barn och ungdomar. Fram till den tiden var den bara till för vuxna.

Chokladen hade sin riktiga genomslagskraft på 1900-talet mycket tack vare reklam och olika världsutställningar. 1920 inträffade en rejäl chokladboom då levnadsstandarden steg och kakaobönan blev billigare. Man startade då en massproduktion av choklad vilket ledde till att konkurrensen mellan olika märken ökade.
När ransoneringskupongerna under krigstiden avskaffades på 1950-talet steg chokladen på popularitetslistan igen. NU fanns chokladen i alla ägor, även barnens. Ett barnkalas utan choklad var helt otänkbart vid denna tidne. Man skapade även figurer i choklad både till påsk och jul osv.

Belgisk choklad och dess historia

1857 öppnades den första "farmaceutiska konfektyrhandel" i Bryssel. Mannen som tog tillfället i akt var Jean Neuhaus. Till en början gjorde han sitt godis i källaren. Han gjorde bland annat laktrits som sades vara bra för magbesvär och bittra chokladkakor. Alla produkterna som framställdes likande mer medicin än konfektyr.
Tillsammans med sin son började han använda sin tid till konfektyr och choklad och de medicinska produkterna ersattes ganska snabbt av godis, frukgele och vaniljchoklad. En tid senare hade butiken dessutom blivit den första och finaste chocolaterie i Bryssel.

När Jeans son dog, övertog han son Jean Neuhaus junior över den framgångsrika affären. Sin tid använde han till att experimentera och testa nya tekniker vilket till slut ledde till att han kunde lansera den allra första chokladen som var fylld. Chokladen gav han namnet Praline. Detta blev en fantastisk uppfinning för hela chokladbranchen.
Idag finns det en hel uppsjö med olika märken av den belgiska chokladen, men man har ändå inte glömt vem och var den första riktiga beligska chokladen gjordes!

För att njuta av den belgiska chokladen på allra bästa sätt bör man inte bevara den i kylskåpet. Chokladpraliner som är handgjorda ska förvaras rumstempererat. För att njutningen ska bli optimal ska alla sinnen har sin egen roll, syn, doft, hörsel, beröring och smak. Temperaturen på chokladen bör vara 20 grader. Den ska inte vara mjuk eller glansig och inte heller dofta alldeles för sött. När man biter i pralinen första gången ska man höra ett speciellt ljud, ungefär som "snap".
Chokladen ska inte, om den ska vara perfekt, vara grynig men den ska däremot smälta på tungan på en gång. Pralinen ska tuggas sakta för att man ska kunna behålla eftersmaken i munnen så länge som möjligt, och på så sätt få en optimal njutning av den.

I Bryssel finns en hel del chokladfabriker som man kan besöka om man vill se hur man framställer den belgiska chokladen. Ta kontakt med turistinformationen eller hör med personalen på ditt hotell så kan du få exakta besked om vilka fabriker som tar emot besökare, då det är något som varierar.