Bryssel Turist Guide

Belgien

Belgen är ett land med två olika folkslag, många goda saker, många vackra byggnader och Europas huvudstad Bryssel. Belgiens läga mitt i Europa har gjort att många olika folkslag kulturer har präglat landet i många olika riktningar. Många menar att Belgien är en konstgjord stat som har flera olika folkslag och inte en homogen befolkning som de flesta andra länder har.
Framförallt är det två folkslag och tre regioner som dominerar i Beligen. För det första är det Flandern i norra Belgien, och för det andra är det Vallonien i södra Belgien. Vallonien var den del som en gång i tiden var rikast. Det berodde på att nästan all tung industri och gruvdrift låg där. Flandern tog dock över den ekonomiska ledningen när den tunga industrins betydelse sjönk.
Den tredje regionen man talar om är huvudstaden Bryssel

Mellan Vallonien och Flanderna pågår det jämt och ständigt en kamp. Kampen har vissa gånger varit så intensiv att Belgien har hotats att bli uppdelat i två delar. I dessa fall har det belgiska kungahuset agerat medlare och försonare vilket har bidragit till att Belgien fortfarande är ett enat land.

Precis som Holland och Luxemburg som är två grannländer till Belgien är Belgien ett gammalt jordbruksland. Det är också ett land med väldigt kulinariska traditioner som belgarna är väldigt stolta över. Det som belgarna är mest stolta över är det belgiska ölet och den belgiska chokladen. Dessa två godsaker är kända över hela världen.

Innan 1800-talet tillhörde Belgien Nederländerna. Ända sedan landet bröt sig loss har det hållt ihop av sin monarki och sin religion.
Idag är det ett flerspråkigt land där nederländska, som även kallas flamländska, franska och tyska är de officiella språken. I norr talar man flamländska och i söder talar man franska. I den östra delen av Vallonien finns även en liten tyskspråkig gemenskap.

Namnet Belgien kommer från en romersk provins i norra delen av Gallien, Gallia Belgica. Den var förr i tiden bebodd av belgier. Efter att Belgien blivit självständigt från Nederländerna deltog landet väldigt ihärdigt i den industriella revolutionen vilket ledde till att landet blev väldigt välmående och efterfrågan på råvaror ökade markant.

Belgien har ett väldigt komlicerat styrelseskick där de kulturella gemenskaperna är indelade efter de officiella språken, regionerna och de 10 olika provinserna.

Belgien är känt för sin belgiska öl, sin belgiska choklad, sina våfflor och skaldjur. Belgien är även känt för pommes frites som man hävdar ursprungligen kommer från Belgien. Nationalrätten i landet består av musslor som serveras tilslammans med pommes frites.
Även grodlår är något som är väldigt vanligt i Belgien. Dessa serveras ofta med vitlök och tomater. Kanske något att testa?

Den norra delen av Belgien, Flandern, är väldigt platt i sitt landskap precis som grannlandet Nederländerna. I Flandern är Antwerpen den störsa staden. Antwerpen är känd för att vara ett centrum för mode- och designskapande.
Den södra delan av Belgien, Vallonien kännetecknas av bergskedjan Ardennerna. Där kan man njuta av skogsklädda dalar, höga platåer, raviner och grottor. Ett spännande landskap helt enkelt. Ett besök i Vallonien bör innehålla ett besök även i de gamla städerna Tournai och Mons där miljöerna är det som ska upplevas.

Mitt emellan dessa två regioner ligger Bryssel, landets huvudstad, och även Europas huvudstad. Staden är högsäte för både EU och NATO.