Bryssel Turist Guide

Atomium - Bryssel

Atomium är ett landmärke för Bryssel, precis som Eiffeltornet är för Paris. 1958 stod denna 103 meter häga atom klar efter endast 6 månaders byggande. Byggnaden skapades i samband med världsutställningen som ägde rum samma år som Atomium blev klar. Byggnaden föreställer en atom/enhetscell i järnkristall som är förstorad 165 billioner gånger. Ganska många gånger det! Den som skapade detta mästerverk var André Waterkeyn och Atomium finns att beskåda i Heizel.
Förutom att vara en atom av en järnkristall så representerar Atomium även de nio olika provinserna i Beligen, som idag dock har blivit tio. Det var den belgiska metallindustrin som finansierade projektet.


Atomium i Bryssel

2004 till 2006 gjorde man en omfattande renovering av Atomium. För att sätta dit de största delarna av den blänkande utsidan högst upp tog man hjälp av bergsklättrare.
Utsidan av Atomium har man bytt ut från 6000 små aluminium bitar till 48 stora paneler i rostfritt stål.
De olika kloten som finns på Atomium fungerar till utställningar och event av olika slag. I ett av kloten finns det även ett barnområde där man kan lämna barnen en stund om man vill ha en stund för sig själv.
I ett av de översta kloten hittar man även en restaurang som har plats för 80 personer. Här uppe har man en fantastisk utsikt över Bryssel när det är fint väder.